BİLGİ TOPLUMU NEDİR
Enformasyon teknolojilerinin gelişmesi, ülkeler ve kıtalar arasındaki, sınırları adeta geçersiz kılmıştır. Diğer taraftan, robot teknolojisi günden güne hızla gelişmektedir ve daha önceleri insan gücü ile yapılan ağır işler robotlara bırakılmaktadır. İşte bütün bu teknolojik gelişmeler, insanları daha çok bilgi ve beceri gerektiren alanlara yöneltmiştir.
Çağımızın en önemli unsuru bilgidir. Her şey bilgi üstüne kuruludur. Günlük hayatımızda kullandığımız telefon, hesap makinesi, televizyon, gazete, bilgisayar gibi araçlardan yararlanmak yoğun bilgi gerektirir. Aynı zamanda bu gibi araçların kendileri de bilgi yüklüdür. Hızlı gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar bilgiyi ön plana getirmiştir.
Bugün farkında olmasak da, bilgilerin ve mesajların kıtalar arasında ışık hızıyla dolaştığı bir elektronik evrende yaşıyoruz. Bu evrende artık modern çağın inşam, faturalarım ödüyor, hava durumunu öğreniyor, alış veriş yapıyor, uçak rezervasyonu yapıyor, iş buluyor, arkadaş buluyor. Günümüz inşam, bunun gibi yüzlerce konu ve kütüphaneler dolusu bilgiyi, bürosundaki veya evindeki bilgisayarının tuşlarına basarak elde ediyor ve yararlanıyor.
Bilgisayarlar, bilgi ağlan, uydular ve benzen enformasyon teknolojileri sayesinde uzak mesafeler kısalmış ve sınırlar önemini yitirmiştir. Bu çağda bilgi alış verişi ve bilgi kullanımı her şeyden önemli hale gelmiştir. İşte bu çağa bilgi çağı, bu çağı yakalayan ve bu çağın gereklerini yaşayan toplumlara da bilgi toplumu denilmektedir.
Bilgi toplumu çağının başlangıcı sayılan 1960′lardan önce, sermaye ve emeğe dayalı ağır sanayi ön plandaydı. Bundan dolayıdır ki, 1800′lerden başlayarak 196()’a kadar geçen çağa, sanayi toplumu çağı denilmektedir. Bugün ise, bilgi yoğun sanayi (bilgiye dayanan sanayi) ön plana çıkmıştır.
Bir bilgisayarda kullanılan entegre devrelerin (çip) yaklaşık % 7()’i bilgi, % 3()’u emek ve sermayeden oluşuyor. Burada bilgi denilince, bir ürünün geliştirilmesi için sarfedilen araştırmageliştirme çabalan da işin içine girmektedir.
Blogun hayırlı olsun:)çok güzel bir konuya değinmişsin canımm ..
YanıtlaSilarka planın ne güzel olmuş:) ii günlerde kullan:==)
YanıtlaSilteşekkür ederim canımm :))
YanıtlaSilkedicikte nasıl tatlııı:))
YanıtlaSilbiraz sade ama öğretici olmuş makale,genel anlamda güzell:))
YanıtlaSil